Bestil i dag og vi sender din pakke på mandag.Gælder ikke helligdage
Bestil i dag og vi sender din pakke i morgen.Gælder ikke helligdage
Bestil inden tiden løber ud  {{hours}}:{{minuts}}:{{seconds}}, og vi sender i dag!  Gælder ikke helligdage

Spyttest politi - så længe kan den spore

Igennem de senere år har der været øget opmærksomhed på hashpåvirkede bilister. Holdningerne og meningerne er mange i forhold til den gældende lovgivning som blev indført i 2007.

Faktum er at der har været utrolig mange bilister som er blev taget i politiets kontroller og på den baggrund har fået frataget kørekortet.

Flere har hævdet at de kun har været udsat for passiv rygning og derved ikke selv røget hash. Flere af disse sager har været med til at skabe tvivl om hvorvidt den nuværende bagatelgrænse på 0,001 mg/kg blod er for lav i forhold til om passiv rygning faktisk kan medføre fratagelse af en persons kørekort.

Hvor lang tid kan Hash spores i en spyttest?

Der er stor forskel på hvor lang tid hash kan spores i en spyttest og i henholdsvis urin, blod og hår.

Nedenfor kan du se nogle ca. angivelser vedr. måling af THC i spyt.

 

Hvorfor kan hash spores længere tid i urin end i spyt?

Der er forskel på at teste i urin og spyt. Når du ryger hash bliver det aktive THC nedbrudt i leveren og frigivet i blodet. Når koncentrationen måles i urin måler man det metaboliserede (nedbrudte) THC som hedder 11-nor-D9-THC-9 COOH (THC-COOH) også kaldet THC-syre. Det ophober sig i fedtvævet og frigives løbende, hvorfor det er muligt at måle det så lang tid efter indtag.

Det nedbrudte THC kan næsten ikke måles i spyt, da det har meget svært ved at passere fra blodet over i spyttet. Det betyder at det er det ”aktive” THC der måles i spyt. Det hedder D9-THC-9 og er det ”stof” som mundhulen bliver ”forurenet” med når du ryger THC. D9-THC-9 forsvinder forholdsvis hurtigt fra spyttet, da det ikke er noget der bliver lageret i kroppen og derfor er det ikke muligt at spore THC særligt længe i spyt.

THC og bilkørsel

I Danmark er der fastsat en bagatelgrænse på THC. Grænsen er 0,001 mg/kg blod. Svarende til 1ng/ml. Ved en blodprøve testes udelukkende for det "aktive" THC.

Blodprøveundersøgelser viser at det "aktive" THC kan spores i op til 7 dage i blod efter indtag, hvis der er tale om kroniske stor-misbrugere. En kontrolleret undersøgelse har dog vist at 24% havde værdier på mellem 0.4-3.0 ng/ml efter de 7 dage. **

Ved brug en sjælden gang i mellem vil det være ude af blodet efter max 12-24 timer.

*Dräger selv hævder at THC kan spores i op til 8 timer i spyt på deres udstyr. Undersøgelser viser dog at enkelt kroniske misbrugere har testet positiv i op til 18 timer i spyt på 5ng/ml grænseværdier.***

Du kan finder gældende lovgivning vedr. kørsel med THC i kroppen her:

https://politi.dk/faerdsel/boede-og-straf/straffen-for-hashkoersel

http://www.icadtsinternational.com/files/documents/2013_058.pdf

*https://www.draeger.com/Corporate/Content/draeger_review_107_special_2_drug_testing_the_trail_of_saliva.pdf

** http://www.canorml.org/healthfacts/drugtestguide/drugtestdetection.html

***http://www.ewdts.org/data/uploads/lisbon/presentations/kresse-drager-drugcheck-3000.pdf