Bestil i dag og vi sender din pakke på mandag.Gælder ikke helligdage
Bestil i dag og vi sender din pakke i morgen.Gælder ikke helligdage
Bestil inden tiden løber ud  {{hours}}:{{minuts}}:{{seconds}}, og vi sender i dag!  Gælder ikke helligdage

Rygerlunger

Rygerlunger eller KOL som det også kaldes, er en alvorlig lidelse.

Op i mod 85-90 % af de som lider af KOL har sygdommen, fordi de har røget i mange år. Derfor kaldes KOL også for rygerlunger og omvendt.

Rygerlunger er en meget ubehagelig sygdom, som alt for mange danskere desværre lider af. Det anslås, at op i mod 40.000 lider af svær KOL, som kan give besværet vejrtrækning ved blot små anstregelser, så som at løfte et telefonrør, tage tøj på eller rejse sig fra en stol.

Det kan umiddelbart sammenlignes med, at du som normal person skulle trække vejret igennem et sugerør resten af livet - nok en oplevelse som de fleste gerne vil være foruden.rygerlunger

Symptomer på rygerlunger kan være følgende:

Som beskrevet er en af følgerne af rygerlunger besværet vejrtrækning.

Hoste er meget almindeligt ved KOL, da luftvejene er irriterede. De fleste oplever hosten om morgenen, men den kan vare ved hele dagen. I forbindelse med hosten kan der komme slim med op, nogle har svært ved at hoste denne slim op.

Mange har tendens til at få lungebetændelse, når de lider af rygerlunger, og de har svært ved at komme sig efter sådan en omgang.

Rygerlunger er alvorligt - så tag symptomerne seriøst.

De fleste opdager desværre for sent, at de lider af rygerlunger. De betragter deres åndenød som et tegn på, at de enten er kommet i dårlig form, eller at det blot er alderen der spiller dem et pus. Mange der får konstateret KOL eller rygerlunger har mistet op i mod halvdelen af deres lungefunktion, før de finder ud af dette.

Det handler om at få målt sin lungefunktion så tidligt som muligt, så der kan sættes ind med det samme, hvis målingerne indikerer rygerlunger eller KOL.

Du kan selv teste din lungefunktion!

Der findes kun en måde, hvorpå du kan undersøge om, du lider af KOL eller rygerlunger. Dette gøres med et spirometer. Et spirometer kan måle din lungefunktion, og fortælle dig hvordan helbredstilstanden er for dine lunger. Du kan enten få gjort dette hos din læge, eller du kan gøre det selv ved at anskaffe et spirometer. 

Sådan bruger du en lungefunktionstest eller spirometer.

Hvad enten du får det gjort hos lægen eller gør det selv, så foregår det på følgende måde. Du puster ind i et spirometer af dine lungers fulde kraft. Spirometeret laver derefter en beregning af din lungefunktion.

De værdier som er vigtige i forhold til at bestemme sværhedsgraden af KOL eller Rygerlunger er FEV1 - den mængde luft du kan puste ud i det første sekund - og FVC (FEV6 bruges nogle gange i stedet), som er den mængde luft, som du kan puste ud i alt på én udånding.

Har du rygerlunger?

KOL og rygerlunger indeles i forskellige sværhedsgrader. Typisk arbejdes der med fire grader som består af følgende:

Mild KOL: over 80% af den forventede lungefunktion er tilbage

Moderat KOL: Mellem 50 % og 79 % af den forventede lungefunktion er tilbage

Svær KOL: Mellem 30 % og 49 % af den forventede lungefunktion er tilbage

Meget svær KOL: Under 30 % af den forventede lungefunktion er tilbage