Bestil i dag og vi sender din pakke på mandag.Gælder ikke helligdage
Bestil i dag og vi sender din pakke i morgen.Gælder ikke helligdage
Bestil inden tiden løber ud  {{hours}}:{{minuts}}:{{seconds}}, og vi sender i dag!  Gælder ikke helligdage

Kalibrering af pulsoximeter

Er det nødvendigt at kalibrere et pulsoximeter?

Det korte svar til spørgsmålet er Nej.

Nedenfor vil vi uddybe hvorfor dette ikke er nødvendigt.

Kort fortalt måler et pulsoximeter SpO2 niveauet på følgende måde.

Pulsoximetre eller pulsoximetri (SpO2) måler forskellen i lys absorberet af systole og diastole. (Dvs. sammentrækningsfasen og udvidelsesfasen i en hjertecyklus). Dette gør det muligt for pulsoximeteret af skelne mellem den konstante mængde lys absorberet af væv, knogler, veneblod osv. mod arterieblod. Da massefylden på aterieblod (iltholdigt blod) er forskellig fra veneblod (iltfattigt blod) kan denne forskel ved hjælpe af Lambert-Beers lov bruges til at udregne blodets iltmætning.

De fleste apparater brugt på hospitaler og klinikker kræver en eller anden form for kalibrering. Hvilket i bund og grund betyder, at et instrument justeres op i mod en kendt standard. General set kalibreres op imod to standarder. 

"Zero calibration" og "Gain calibration".

Pulsoximetre har ikke behov for "zero calibration" da måden de er konstrueret på automatisk, foretager denne "0 kalibrering" hvis vi skal oversætte til dansk.

Der er ikke behov for "Gain calibration" fordi målemetoden ikke har behov for forstærket præcision. Dette bliver lidt teknisk, og vil for de fleste ikke have nogen form for relevans, derfor vil vi heller ikke komme nærmere ind på dette.

Normalt kalibrerer man fordi der sker forandringer i et apparats sensor, men da "zero calibration" elimineres elektronisk og "gain" ignoreres matematisk er der ikke behov for at dette gøres på et pulsoximeter.

Vores pulsoximetre er selvfølgelig justeret og kalibreret fra fabrikkens side.

Kalibreringstjek.

På trods af at der ikke er behov for at kalibrere et pusloximeter kan det alligevel være en god ide at tjekke om oximeteret stadig måler som det skal efter en årrække. Der kan være komponenter i oximeteret som ikke længere fungere som de skal, og målingerne derfor ikke er korrekte.

Du kan bestille et kalibreringstjek at dit pulsoximeter her, hvis du ønsker at vide om det viser korrekt.