Info om Alkoholmåling
Skal alkometeret bruges til at bestemme om du kan køre bil efter indtag af alkohol, hvad enten det er om aftenen eller dagen derpå, så skal du som minimum vælge et af nedenstående alkometre.
Skal det bruges til at teste om du kan køre dagen der på, kan følgende alkometre godt anvendes. Bruges det samme aften som du drikker alkohol, anbefaler vi at lægge en lille margin ind selv, på ca. 0.1 promille for at være på den sikre side.
Vi fraråder på det kraftigste at anvende eks. Al6000 og Al7000 til at fastslå om du kan køre bil eller ej.
Når du skal teste dig selv, er der nogle få ting, som du skal være opmærksom på. De er som følger:
- Vent altid 15 minutter med at teste dig selv eller andre efter indtag af alkohol.
– Venter du ikke 15 min. Kan du risikere at du måler alkoholen i mundhulen og svælget og ikke den alkohol du har i udåndingsluften. Det betyder i praksis, at du vil få en ukorrekt måling, hvis du ikke venter 15 min.
- Vent med at teste dig til al alkoholen er optaget fra mavesækken. En god tommelfinger regel er, at al den alkohol du har indtaget, er optaget efter 1.5 time.
– For at du skal kunne måle den præcise alkoholpromille er det en forudsætning, at alkoholen er optaget i blodet. Det kan variere meget hvor lang tid der går, og her spiller det ind hvor meget du har i mavesækken. Meget fed mad i mavesækken kan gøre optagelsen af alkoholen langsommere.
- Tag en dyb indånding for et præcist resultat.
– Det er i den dybe lungelufte at den præcise alkoholpromille kan måles. Derfor bør du tage en dyb indånding lige før du puster i alkometeret. Alle vores alkometre er dog sat til, at der skal pustes en vis mængde luft, ellers vises der en fejlbesked, netop for at sikre, at det er den dybe lungeluft der bruges.
- Er I mange der puster lige efter hinanden?
– Er dette tilfældet kan der opstå misvisninger på de personlige alkometre, som LifeGuard og AL9000 hører til blandt. Det skyldes, at der ligger et mundstykke inde i selve instrumentet, hvor rest alkohol kan ligge, hvis der er en person som kommer til at spytte lidt i alkometeret. Dette kan ikke forekomme ved brug af alkometer 500 eller FC10, da de er konstrueret på en anden måde.
- Har du bøvset eller fået et opstød kort inden du pustede?
– Er dette tilfældet kan der opstå misvisninger, da du i så fald vil måle den alkohol som ligger i mavesækken, som endnu ikke er blevet optaget i blodet endnu. Dette vil typisk give en højre måling, da det er “rene” alkoholdampe du måler. Sørg for at du ikke et kommet til at bøvse kort inden du skal puste i dit alkometer.
- Promillen er ofte lavere end de fleste tror.
– Vi oplever, at mange bliver overrasket over, at deres promille ikke er højere, når de tester sig selv. Det kan der være flere årsager til.
Al alkoholen er ikke nødvendigvis optaget i kroppen – kan tage op imod 1.5 time.
Meget af alkoholen er allerede forbrændt – en mand på 80 kg forbrænder ca. 1 genstand i timen. Det svarer ca. til 0.15 promille. Det er dog meget individuelt og det kan derfor variere meget.
Der er reelt ikke indtaget de genstande man tror – f.eks. skal der 4 cl. 37,5% alkohol til 1 genstand. Et normalt shot glas indeholder kun 2-3 cl. hvis det bliver fyldt til kanten.
Eksempel:
Drikker du tre “almindelige” øl på 4.6% og fire snaps af 37.5% (2 cl. per shot glas), så har du reelt indtaget fem genstande. Indtages dette over 5-6 timer, så kan din promille i teorien være 0, når de 6 timer er gået. Det vil dog afhænge af din forbrænding, som kan variere meget fra person til person. Ligeledes spiller det ind, hvor hurtigt alkoholen optages i mavesækken og bliver diffunderet ud i blodbanen.